Upplands Väsby

Valborgskampanj mot ungdomsfylla

"Öppen dialog är viktigt"
1:56 min

Inför Valborgsfirandet arbetar många kommuner med att få föräldrar och andra vuxna att förstå riskerna med att köpa ut alkohol till ungdomar. 18-åriga Sofie Robertsson i Upplands Väsby är en av dem som inte gillar när föräldrar köper ut till sina barn.

-- Jag tycker inte om föräldrar som köper ut till sina barn. Jag är emot det. Jag och mamma pratade om det förut och när föräldrarna får ta det ansvaret, då är det de som är ansvariga om någonting händer under fyllan, säger Sofie Robertsson i Upplands Väsby.

Efter vintern kommer våren och med det fyllorna. Här lite forskning om alkohol och tonåringar:

* Föräldrar som bjuder sina barn på alkohol dricker mer än barn till föräldrar som inte bjuder.

* Sen alkoholdebut minskar risken för framtida beroende.

* Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort alkohol till personer under 20 år.

Det här budskapet försöker Upplands Väsby kommun tillsammans med flera lokala föreningar sprida till föräldrar under helgen.

– Man ska ha en öppen dialog med sina barn kring de här frågorna så att barnen verkligen vet var föräldrarna står i de här frågorna och har det sedan när de är ute själva på fester där det förekommer alkohol, säger Caroline Ankarström preventionssamordnare på Upplands Väsby kommun.

Cirka 40 procent av nioendeklassarna i Upplands Väsby får alkoholen av sina föräldrar. Men om inte jag så får ju mitt barn alkohol av någon annan, tänker säkert många föräldrar.

– Ja, det är möjligt att de får tag på alkoholen på annat sätt, men om man som föräldrar bjuder så tillåter man på ett sätt att barnen får dricka och det är det vi ser att barn dricker mer, säger Caroline Ankarström.

Sofi Robertsson har också ett tips till föräldrar:

– När jag var yngre och inte fick dricka alkohol sa mamma: "Ingen alkohol i kväll". Då var det någon gång som jag sa: "Det bättre att du säger att jag ska ta det lungt, och att jag inte ska dricka mycket, för det är någonting som jag kan försöka hålla i alla fall"

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".