Revisorskritik mot Sigtuna

Sigtuna kommun får kritik från kommunens revisorer för upphandlingen av driften av Märsta sjukhem. Företaget ISS Cares anbud vann och företaget gick in som entreprenör för Märsta sjukhem i oktober 1999. Men nu konstaterar revisorerna att det fanns brister i hur upphandlingen gick till. På två punkter bröt kommunens upphandling mot lagen om offentlig upphandling. Bland annat saknas protokoll och annan skriftlig dokumentation för flera väsentliga moment i upphandlingen. Dessutom borde den medicinskt ansvariga sjuksköterskan ha varit med vid upphandlingen, anser revisorerna.
Socialnämnden i Sigtuna får kritik för att inte ha ingripit tillräckligt, trots att rapporter från både den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och socialstyrelsen visade på brister i omsorgen och den medicinska säkerheten redan två månader efter att ISS Care tagit över. Socialnämndens ordförande i Sigtuna, moderaten Johan Tidemann, säger till Radio Stockholm att han håller med om att uppföljningen av verksamheten på Märsta sjukhem kunde ha varit bättre, och att socialchefen nu tittar på revisorernas rapport i dess helhet för att bemöta kritiken och se vad kommunen kan förbättra. Sigtuna kommun sade nyligen upp avtalet med ISS Care i förtid och har övertagit driften av Märsta sjukhem i egen regi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".