Skolskjuts lämnade pojke på fel plats. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Stockholm

Stressad förare släppte av på fel plats

Chaufför blev stressad
2:04 min

Den funktionshindrade 18-åringen var försvunnen drygt ett halvt dygn när han hittades i ett villaområde i Spånga. Allt började med att skolskutschaffören släppte av 18-åringen på fel ställe trots tydliga instruktioner om var han skulle.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, vi har ingen aning om var han kunde åka. säger Eva Jugas, rektor på Gymnasiesäskolan på St Eriksgymnasium där 18-åringen går.

- Kliver han på en buss, vart åker han? Kliver han på en tunnelbana - vart går det? Åker han till en station han känner igen och kliver av? Eller hur tänker den här killen då? Det är jättesvårt att veta, säger hon.

Det var i torsdags som en 18-årig elev med funktionshinder som vanligt plockades upp av skolskutsen vid sitt hem i Tensta för att åka till skolan som ligger vid Fridhemsplan.

Dagen innan hade den 18-åriga killen varit och badat i Svedmyra precis som han gör varje vecka. Men trots att han den här dagen skulle till skolan så blev det oroligt i bilen och 18-åringen utryckte att han ville till badet.

Föraren som normalt inte brukar köra 18-åringen blev stressad och släppte av honom vid badet så som han hade gjort dagen innan. Det trots klara körinstruktioner om att 18-åringen skulle till skolan och att det normalt brukar vara någon som möter upp funktionshindrade elever. När föraren körde därifrån insåg han sitt misstag och Taxi 020 skickade en ny bil till badet. När 18-åringen fick syn på den sprang han iväg och hittades inte förrän senare samma kväll i Spånga.

Fredrick Scholander, informationsansvarig på Taxi 020 som är ansvariga för skolskutsen ser allvarligt på det som hänt men att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom.

– När pojken började föra väsen blev föraren mycket stressad och det var väl därför han helt enkelt tänkte fel, säger han.

Emelie Smedslund
emelie.smedslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".