Dubbelrum för äldre par saknas i Stockholm

Det ska bli fler dubbelrum på äldreboendena i Stockholm, det säger socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) efter Radio Stockholms inslag imorse.
Då berättade vi om de 90-åriga paret Folke och Maria på Södermalm i Stockholm som väntat i ett år på att få plats på äldreboende tillsammans.

- Har en gammal människa kommit så långt att man ber om att få flytta då borde det kunna gå fortare, säger Olofsson till Radio Stockholm.

Maria och Folke Hedqvist bor vid Mariatorget i Stockholm och har fått vänta i nästan ett år på att få plats på ett äldreboende. Båda är närmare 90 år och Maria, som har reumatism, vårdar sin man i hemmet.

- Jag orkar inte mer, säegr Maria till Radio Stockholm.

Parets lägenhet, som ligger fyra trappor upp, är inte äldreanpassad och Folke har svårt både att ta sig in i badrummet och in i hissen. Nu vill de gärna flytta till ett äldreboende, och efter 55 års äktenskap vill de naturligtvis fortsätta att bo tillsammans. Men väntan på ett dubbelboende är lång.

Margareta Olofsson (v), socialborgarråd i Stockholm, säger att fler dubelrum är på gång:
- När vi nu ska bygga om servicehusen ska vi se till att det samtidigt blir utrymmen för parboenden, säger Olofsson.

Det dröjer dock ett par år innan ombyggnaderna är klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista