1 av 2
Ryttare i Nationalstadsparken i Norra Djurgården. Arkivfoto: Björn Larsson/Scanpix.
2 av 2
Träd i Nationalstadsparken ska få bättre skydd. Arkivfoto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Starkare skydd för träd i Nationalstadspark

"Viktigt att träden skyddas"
1:17 min

Träden i Nationalstadsparken behöver ett bättre, rättsligt skydd. Det anser både Länsstyrelsen och Stockholms stad. Därför införs nu striktare regler där det krävs tillstånd om träd behöver fällas eller tas bort.

– De är inte skyddade i miljöbalken idag och därför är det väldigt viktigt idag att vi skyddar träden mot fällning eller mot skadegörelse, säger Regina Kevius, (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Om det var några träd i det här landet som hade skydd utgick jag ifrån att det gällde dom i Nationalstadsparken.

– Det trodde vi också men nu så har vi blivit uppvaktade av Nationalstadsparksrådet som leds av landshövdingen som har poängterat att vi måste skydda träden.

Nationalstadsparken sträcker sig från Sörentorp och Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den spänner över tre kommuner: Solna, Stockholm och Lidingö.

Idag har träden där inte det skydd som behövs. Visserligen är det förbjudet att att skada det historiska landskapets värden, men det ger inte de enskilda träden tillräckligt skydd så därför införs nu tillfälliga regler.

– Från och med att kommunfullmäktige fatta beslut så är det helt omöjligt att utan tillstånd att avverka eller fälla, eller skada träd, säger Regina Kevius, (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Kommer träd på privata tomter att vara skyddade?

– Ja det kommer de att vara.

Finns det några undantag?

– Nej.

Att få ett permanent skydd som naturreservat eller naturminne tar ett par år så de nya reglerna införs redan nu i maj.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att få till det här beslutet, snarast, säger Regina Kevius, (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Har det varit så att man i princip kunnat hugga ved i parken?

– Ja, tyvärr är dagens bestämmelser så.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".