Varierande grad av fysisk inaktivitet i länet.
Stockholms län

Var sjunde sitter mycket stilla på sin fritid

Var sjunde invånare i länet sitter så mycket stilla på sin fritid att de löper ökad risk att drabbas av flera så kallade välfärdssjukdomar.

Är man fysiskt aktiv mindre än två timmar per vecka, ja då har man en stillasittande fritid.

Och då ökar också risken för att få hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet och typ 2-diabetes.

Eftersom arbetslivet har gått i riktning mot allt fler stillasittande jobb, är det allt viktigare att röra på sig i vardagen och på fritiden. Det säger folkhälsovetaren Jenny Sydhoff vid Karolinska institutet.

Och för att få en förändring, räcker det med 30 minuters fysisk aktivitet per dag.

Tittar man på de enskilda kommunerna är andelen som har en stillasittande fritid än större i Huddinge, Södertälje, Haninge, och i botten hamnar Botkyrka, där cirka var fjärde tillfrågad säger att de har en stillasittande fritid.

I andra änden av skalan finner vi exemelvis Täby och Norrtälje. I Täby säger bara nio procent att de har en inaktiv fritid, i Norrtälje är andelen nere på 7 procent.

Under den här veckan ordnas en rad aktiviteter för att uppmärksamma hur viktigt det är att äta bra och att röra på sig. Det är Statens folkhälsoinstitut som samordnar aktiviteterna.

Och siffrorna om stillasittande bygger på Folkhälsoinstitutets landsomfattande folkhälsoenkät.

Mindre än två timmars fysisk aktivitet

Uttryckt i procent, och de kommuner som anges är de där urvalet är tillräckligt stort för att vara statistiskt säkerställt.

Norrtälje     7
Täby          9
Järfälla     14
Nacka       15
Stockholm 15
Solna        17  
Huddinge   19
Södertälje  19
Haninge     20
Botkyrka   24

Källa: Folkhälsoinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".