Arlanda måste byggas ut mer

Trots att passagerarsiffrorna på Arlanda nu sjunker kraftigt - så planeras ändå för en kraftig utbyggnad. Och på sikt behövs både utökad kollektivtrafik och nya vägar för att klara passagerarströmmarna vid Arlanda.
I och med att regeringen sagt nej till en flygplats på Södertörn kommer Arlandas roll i svensk flygtrafik att öka. Det innebär att både nya vägar och spår för pendeltåg måste byggas för att på sikt möta ett fördubblat passagerarantal, från dagens cirka 18 miljoner per år till närmast svindlande 40 miljoner passagerare per år 2030, enligt samhällsplanernarna. Främst är det en utökad kollektivtrafik som behövs - det trots att till exempel Arlanda Express och flygbussar idag inte har någon överbeläggning. Vägarna behöver också byggas ut och då främst förbindelser västerut mot Mälardalen, enligt planerarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".