Stockholm

Stureplansgruppen växer i Stockholm

2:16 min

I veckan blev det klart att Stureplansgruppen köper Berns och därmed stärker gruppen sitt grepp om Stockholms nöjesliv. Köpet behövde inte godkännas av Konkurrensverket då de båda företagen tillsammans inte når upp till den gräns på 1 miljard kronor i omsättning som krävs för att det ska anmälas till verket.

– Jag tycker inte att det är något större problem så länge de behåller det ungefär som det är nu, säger Rebecka, en av dem som sitter i solen utanför Berns som vår reporter pratar med.

– Och jag tror inte att människor bryr sig om vilka som äger stället, så länge det är ett bra ställe, fortsätter hon. Sedan får man se om de inom längre tid ändrar för mycket, då kanske jag har en annan uppfattning men just nu är det helt okej.

På gräset sitter också Markus och njuter av solen:

– Som jag förstår det så äger de ganska mycket och jag personligen tycker inte om monopol så mycket så det är väl tråkigt.

Sturecompagniet, Spy Bar, Ambassadeur, 1900, White Room, och Hells Kitchen bara för att nämna några, Stureplansgruppens ställen i Stockholm är många. Och nu kan alltså Berns salonger läggas till på listan. Köpet klarar sig undan Konkurrensverkets regler med nöd och näppe då Stureplansgruppen tillsammans med Berns precis hamnar under den magiska gränsen på en omsättning på 1 miljard kronor. Hade de hamnat över gränsen hade köpet behövt bli godkänt av Konkurrensverket först. Annelie Telford är VD för konkurrenterna Debaser:

– För de olika krögarna är det inte positivt att någon är så sjukt mycket starkare än alla andra. Det är klart att de har enorma stordriftsfördelar. De har större möjlighet att gå med vinst än vad en annan krögare har, de har större möjlighet att överleva.

Vimal Kovac är VD för Stureplansgruppen:

– Vi har hittat en bra storlek tycker jag men vi tillför också väldigt mycket till Stockholm och marknaden är stor för nöjesrestauranger och vi har många väldigt duktiga konkurrenter också och det får man inte bortse från.

Berns har sedan starten 1863 varit en mötesplats för musik och kultur i Stockholm och flera krögare vi pratat med hoppas att verksamheten inte kommer att förändras. Vimal Kovac är glad över köpet som är ett led i att Stureplansgruppen ska växa sig ännu större:

– Redan idag täcker vi en stor del av de nöjesbesökare vi har i Stockholm, men vi vill hitta ännu fler målgupper, vi vill nå allihop.

Vad har du att säga till dem som är oroliga att utbudet på Berns ska förändras?

– Jag vore oerhört korkad om jag skulle förändra någonting av den verksamhet man bedriver idag på Berns så jag tror inte att man behöver vara det minsta orolig för det.

Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se