Ilska mot jämförelse mellan SL-kort och öl

1:53 min

Idag har många har reagerat med ilska över finanslandstingsrådet, moderaten Torbjörn Rosdahl, som i Radio Stockholm igår jämförde prishöjningen av SL-kortet med 100 kronor från i september med två öl.  Arbetslöse Kenneth Lundqvist från Farsta tycker jämförelsen är både felaktig och cynisk.

– Ölen kan man ju välja att köpa eller inte, men det kan jag ju inte om jag måste åka till jobbet. Då måste jag. Det är tvång, ölen är inget tvång säger Kenneth Lundqvist.

Idag har många har reagerat med ilska över det moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl, som i Radio Stockholm igår jämförde de 100 kronor mer som SL-kortet kommer kosta från i september med två öl. Bland annat var Torbjörn Rosdahl ironisk mot att många har kritiska synpunkter - men bara mot  att SL-kortet blir dyrare.

– Ingen har ju synpunkt på att dricka två öl. Det är ungefär samma kostnad och den glädjen är över ganska snabbt medan ett månadskort räcker en hel månad, sa Torbjörn Rosdahl igår.

På arbetsförmedlingen här i Farsta träffar jag Hamid Boumedienne som i likhet med Kenneth Lundqvist har svårt för jämförelsen mellan ett dyrare SL-kort och två öl. För en barnfamilj med dåligt med pengar handlar det om mer än så, säger han.

– Det är otroligt och obegripligt, och rent farligt för den familj som har tre barn. Då blir det inte hundra kronor, det blir den tredubbla summan,  säger han.

Ute på torget i Farsta är reaktionerna idag likartade. Christina Bergensand har jobb, men av tidsskäl ofta åker bil till sitt arbete. Att SL:s kortet blir 100 kronor dyrare till hösten gör det ju inte direkt mer lockande att åka kollektivt, säger hon.

– Jag tror folk skulle utnyttja det mer om det inte var så dyrt,säger hon...och nu kanske det blir ännu färre som gör det.

Bosse Pettersson från Hökarängen är pensionär och sitter nu och tar igen sig alldeles intill fontänen på Farsta Torg. Han blir riktigt arg när höjningen av SL-kortet kommer på tal:

– Det är vansinne och helt fel. Det är bara vanligt folk, fattiga och pensionärer som får lida för det.

– Enligt moderaten Torbjörn Rosdahl motsvarar höjningen på 100 kronor två öl?

– Det är riktigt skitsnack, det drabbar bara de fattiga här i Stockholm, säger Bosse Pettersson.