värmdö

Gymnasieskolan Doctus riskerar förlora kontrakt

2:43 min

En långdragen konflikt om hyran har lett till att friskolan Doctus i Gustavsberg i Värmdö kommun har struntat i att betala. Skolan riskerar nu att förlora sitt kontrakt och en annan fodringsägare har dessutom stängt av elen på skolan för en vecka sedan.

– Det började med att vi inte hade något nätverk, sedan var elen borta och vi kunde inte gå på toaletten eftersom bara en fungerade men den var överfull. Det gick inte att gå på toaletten på några dagar, en vecka kanske, säger Nicole. som går på skolan.

Friskolan Doctus startade 1992 och skolan bedriver bland annat undervisning i räddningstjänst och har ett undersköterskeprogram. På skolan går idag runt 200 elever. Enligt skolan har de försökt förhandla om hyran i två år med förvaltaren Svea Fastigheter, det efter minskat elevantal och ändrade förutsättningar som gör att skolan inte längre kan ha räddningstjänstövningar på en parkering utanför skolan. Det medför ökade kostnader säger skolan. Men enligt fastighetsförvaltaren Svea Fastigheter är de en av många som har en fodring på skolan. Deras fodring överstiger 1 miljon kronor och trots att de försökt hitta en lösning ser de ingen annan utväg än att säga upp kontraktet.

Curt Malmsten som äger Doctus medger att det finns en konflikt:

– Det är en konflikt som eskalerat. Beroende på att lokalerna inte är ändamålsenliga för den verksamhet vi bedriver idag.

Tror du ni kommer nå en lösning med fastighetsförvaltaren?

– Det kommer bli en lösning. Det lovar jag i slutet på nästa vecka och det är en långsiktig lösning.

Du vill i dag inte gå ut med den lösningen?

– Jag kan inte och jag får inte eftersom vi har bestämd det med dem lösningen blir att vi inte ska göra det.

Trots att eleverna idag inte vet hur skolan ska lösa den situation man hamnat i är det ändå många elever som Radio Stockholm träffat som har stort förtroende för skolledningen, Caroline Fladvad är en av dem:

– Jag har stort förtroende för ledningen. Vi träffar rektor varje dag och jag tror han kommer informera oss. Jag tror inte skolan kommer läggas ner, kanske byta lokaler.

Emelie Smedslund
emelie.smedslund@sr.se