Värmdö

Doctus begärt i konkurs

1:55 min

Doctus gymnasium i Gustavsberg i Värmdö har begärt sig i konkurs. En ansökan kom idag in till Nacka tingsrätt.

Idag fick Nacka tingsrätt in en ansökan från Värmdö Utbildningscenter AB om att tingsrätten ska försätta bolaget i konkurs. Styrelseledamoten Curt Malmsten skriver i ansökan att bolaget är på obestånd och att situationen inte är av tillfällig natur.

Doctus är ett fristående gymnasium, som ägs av Värmdö Utbildningscenter AB. Som vi berättade igår har skolan de senaste månaderna inte betalat hyra, vatten eller el, och Svea Fastigheter har sagt upp hyresavtalet.

Närmast ska nu en konkursförvaltare utses, för att skolan ska kunna drivas vidare. De 177 eleverna har hamnat i kläm eftersom skolan haft en långvarig konflikt med fastighetsägaren.

Radio Stockholm har sökt företrädare för skolan, men inte lyckats.

Skolinspektionen har sedan tidigare planerat att göra en inspektion i slutet av månaden, men gör inget akut just nu, säger Bertil Karlhager.

– Om det är så att en skola har en arbetsmiljö som inte ger möjlighet att ge en undervsining som det är tänkt, så är det naturligtvis någonting vi skulle kritisera.

Skolan har inte haft el eller vatten på drygt en vecka. Istället har skolan till exempel haft värmeljus på toaletterna. Brandmannen Jocke Elfving på Värmdö Brandstation säger att man aldrig ska ha tända ljus i ett obevakat rum.

– Risken skulle kanske vara att det är flera som går på den toaletten. Om man blandar in fler människor är det mer som kan gå fel. Grejor som kvarglöms som kan fatta eld.

Skolinspektionen kontrollerar att friskolor följer de lagar och bestämmelser som gäller i skolmiljö. Skolinspektionen har sedan länge en planerad tillsyn av Doctus gymnasium i slutet på maj. De kommer inte besöka skolan tidigare. Skolinspektionen säger att det inte behövs eftersom de haft kontakt med rektorn som lämnat uppgifter om läget på skolan. Men de har inte haft någon kontakt med elever.Om ett par veckor görs den planerade tillsynen av skolan.

– Vi kommer att genomföra en tillsyn, en inspektion om två veckor. Som ett resultat av den tillsynen kommer ett beslut senare under våren, säger Bertil Karlhager.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se