Gärningsman grips inte alltid efter misshandel

2:16 min

Om en person har misshandlats behöver inte det leda till att gärningsmannen grips av polisen - även om gärningsmannen är identifierad och brottsoffret känner sig hotad. Det kan leda till frustration för många brottsoffer. Det har Hatam Nema fått erfara. Förra veckan misshandlades personalen i hans butik i Husby i nordvästra Stockholm. Eftersom polisen inte direkt grep gärningsmannen kände han sig tvungen att stänga sin butik av rädsla för att det ska hända igen.

– Han hade slagit dem, boxats och sparkat, säger Hatam Nema.

Det var förra veckan som en person kom till hans växlingskontor i Husby och oprovocerat slog en anställd medvetslös. Även den anställdes fru och barn, som var där, misshandlades. Barnet fick en bruten hand och frun bröt ett finger o fick en blåtira, berättar Hatam Nema. De upplevde gärningsmannen som påverkad.

Trots att de vet vem han är och har berättat det för polisen i sin anmälan - så har polisen inte gripit personen.

Och eftersom gärningsmannen är fri så känner Hatam Nema att han inte kan ha sin butik öppen:

– Nu har jag stängt företaget, jag kan inte låta min personal bli skadad. Jag vill att polisen snabbt ska kunna gripa den berörda personen, säger Hatam Nema.

Men även om det finns en utpekad misstänkt så är det långt ifrån alltid som den grips. Istället kallas den ofta till förhör senare i utredningen. Bengt Karlsson, som är gruppchef på avdelningen för grova våldsbrott i Stockholm city, förklarar att det för dem inte är ett självändamål att gripa någon, utan att se till att ett fall leder till rättegång.

Och i det här fallet ansåg polisen inte att det finns skäl att gripa mannen omedelbart, trots att det fanns flera vittnen till misshandeln, säger Gunnar Höjvall vid Västerortspolisen.

– Det finns inga skäl till att vidta en tvångsåtgärd just nu. Men däremot jobbar vi med ärendet och ska kontrollera vissa uppgifter och det kan ju ändras medanden här utrednignen pågår, säger Gunnar Höjvall.

Mer än så vill Gunnar Höjvall inte säga om det här ärendet. Men han säger också att det inte är givet att gärningsmannen grips efter en misshandel:

--Det blir fråga om gripande när man befarar att det ska inträffa fortsatt misshandel. Eller det kan finnas andra saker som gör att man griper på platsen.

Enligt Brottsofferjouren så är Hatam Nema inte ensam om att känna sig otrygg och frustrerad över att en gärningsman inte grips direkt. Å när Radio Stockhom träffar honom har han inte bestämt när han vågar öppna butiken igen:

– Jag känner mig otrygg och rädd att mina anställda ska skadas ännu mer, säger Hatam Nema.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se