VAXHOLM

Vaxholm kan få högre p-avgifter

1:42 min

Dubbelt så höga parkeringsavgifter, förlängda avgiftstider och betydligt fler parkeringsvakter. Så kan framtiden för Vaxholms bilister komma att se ut, enligt en utredning som de lokala politikerna beställt.

- Mitt i sommaren så är det ju nästan till gränsen till kaotiskt, det är för lite platser och för många bilar. Man ställer sig på trottoarer och det är klart att många åker på böter och då är det ju inte så kul och är man då turist så då tycker man nog inte att Vaxholm var så trevligt som man hade föväntat sig, säger Sven Fågelström, som jobbar på järnaffären i centrum.

Järnaffären ligger ett stenkast från kajen där vaxholmsfärjan lägger till. Såhär i mitten av maj har turisterna precis börjat komma ut men det är redan svårt att hitta en ledig parkeringsplats. Idag kostar det 18 kronor i timmen att parkera så centralt men det kan komma att kosta det dubbla, dvs 36 kronor i timmen.

Det är Svensk Bevakningstjänst som gjort utredningen på uppdrag av kommunen och de föreslår bland annat att parkeringsavgifterna höjs till det dubbla. Att fler gator avgiftsbeläggs och att fler parkeringsvakter patrullerar gatorna under sommarmånaderna.

Petra Martinsson som har en barnklädesbutik längs gågatan gör tummen ned till förslaget:

- Det är inte bara våra turister, det är ju vi invånare också. Ska vi åka ner på Konsum och handla, ska jag betala 40 kronor för att jag ska gå in och handla? Det är inte rätt. Jag vet inte vad jag ska säga men jag tycker det är ... skit.

På måndag den 16 maj hålls ett öppet möte för allmänheten och två veckor senare hoppas nämnden för Teknik, Fritid och Kultur kunna ta ett beslut i frågan för att lösa den kaotiska parkeringssituationen, men Tony Larsson från Resarö betvivlar att den går att lösa:

- Man får ta bort bilarna då... man får åka häst och vagn...

Man får leva med det menar du?

- Ja, så är det

Anna Bjö

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se