Få åtalas för inbrott

1:47 min

Förra året anmäldes ungefär 20 000 inbrott i bostad - men bara cirka 4 procent av de anmälningarna ledde till att någon åtalades i domstol för brottet. Det visar P1 programmet Kalibers granskning.

- Vet du, när jag vaknar mitt i natten och känner mig rädd och ensam. Då tänker jag så här: det här är mitt hem och jag känner mig inte trygg där. Det gör jag inte. De har gått igenom mina kläder. De har gått igenom allting i mitt hus. Det känns fel, det känns fel, det säger Liliane Abdi, en av många som drabbats av inbrott.

Liliane Abdi sitter på en bänk utanför sal 16 i tingsrätten i Solna. I början av mars bröt sig tjuvar in i hennes hem i Spånga i västra Stockholm. Sedan dess är ingenting sig likt i familjen.

Inbrottet hos Liliane Abdi ledde till en av nästan 20 000 anmälningar som förra året kom in till polisen.

Liliane Abdi är alltså ett ganska typiskt inbrottsoffer - men hon är samtidigt också mycket ovanlig. Hon får nämligen möta de misstänkta förövarna i en rättssal.

Att inbrottstjuvar ställs inför rätta i en svensk domstol är nämligen sällsynt. Förra året ledde 794 anmälningar om bostadsinbrott till att en åklagare väckte åtal mot den misstänkta gärningspersonen. Dessa 794 anmälningar kallas i polisens statistik för "personuppklarade". Med nästan 20 000 anmälningar betyder det att den så kallade personuppklaringen förra året låg på 4 procent.

Många poliser vi talar med, berättar att de känner uppgivenhet inför inbrottsligheten. En av dem är Marcus Elofsson, närpolis i Södertälje.

- Det är väldigt hopplöst känns det som. Ofta finns inga spår och man ser hur illa folk har tagit vid sig av att någon har varit där och rotat bland deras grejer. Man vill hjälpa den här personen i deras tillvaro, men ofta finns inga spår. Det läggs bara ned.