TYRESÖ

Skilda åsikter om höghus i Tyresö

1:41 min

Ett 23-våningar högt hus med 150 bostadsrätter kan snart bli verklighet i Tyresö Centrum. Huset som har arbetsnamnet Tyresö View är startskottet för det nya centrumbildningen som i förlängningen ska ge mer shopping och en ny stadspark. Men höghuset har blivit en vattendelare där många äldre vill bromsa utvecklingen.

Maud Brasch som bott i Tyresö i 40 år tycker det är bra som det är;

- Nej det ser inte trevligt ut med där stora höga huset, man ska hålla en lite låg profil som smälter in lite bättre här i omgivningen.

De vill ju ha lite mer storstadskänsla härute?!

- Men det är ju mest unga människor som vill det, de vet inte vad det innebär med stora höga tråkiga hus och asfalt runtomkring...

Skärgårdskommunen Tyresö fick sitt centrum på 60-talet men efter en ombyggnad i början av 90-talet då centrumet gjordes om till galleria har inte mycket hänt. Så för sex sju år sedan började kommunen att planera för ett nytt, större centrum där höghuset fanns med.

Sedan kom finanskrisen och den dåvarande byggherren fick kalla fötter, men nu har Tyresö hittat Strabag, ett multinationellt byggbolag som tror på projektet. Å med höghuset som startskott ser det nu ut som om kommunen får sitt nya centrum. Nåt som gläder det unga moderata kommunalrådet, 33-årige Fredrik Saweståhl.

- Jag tycker att det är jättespännade jag tror att många, väldigt många i Tyresö vill att vi utvecklar centrumet. Man vill se en förtätning så att man inte överexploaterar andra delar av kommunen.

I veckan, på fullmäktigemötet den 19 maj, tas ett slutligt beslut om Tyresö View, och eftersom det finns en politisk enighet ser det ut som om höghuset kan börja byggas redan i höst.

Det är bra säger småbarnsmamman Camilla Kallström:

- Det behövs ju mer bostäder så varför inte...

Är det en generationsfråga tror du?

- Ja, det är mycket möjligt. Många tycker väl att Tyresö ska vara lite mera ute på landet .. men runt centrum, där smälter det in tycker jag.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se