Nynäshamn

Kryssningspassagerare flygs hem

1:07 min

Kryssningsfartyget MSC Opera som efter ett strömavbrott drev i Östersjön norr om Visby ligger nu vid kaj i Nynäshamn. De närmare 1900 passagerarna får just nu ta sig i land för transport hemåt, berättar Claes Tamm, Nordenchef för rederiet MSC Cruises.

– Vi har påbörjat att passagerarna ska få gå i land, och där har vi nu ett stort antal bussar som kommar att ta resenärerna till Arlanda. Där har vi ett antal flygavgångar tillgängliga och vi kommer att hjälpa alla hem till sina hemländer. Förhoppningsvis ska vi kunna klara av det under eftermiddan och kvällen, säger Claes Tamm till Radio Stockholm.

Det var igår morse som fartyget drabbades av ett totalt strömavbrott, vilket bland annat slog ut motorerna. Ombord finns ungefär 1 900 passagerare från England och Holland.

Fartyget har varit på väg på sin kryssning sedan den 7 maj och bland annat hunnit besöka Stockholm, Helsingfors och S:t Petersburg.

Orsaken till det elektriska haveriet är ännu inte klarlagd, och trots att nu strömmen till mellan 80 och 90 procent är tillbaka igen väljer rederiet ändå att flyga hem passagerarna. Att fortsätta kryssningen är inget alternativ, säger Claes Tamm.

– Nej, vi sätter passagerarnas säkerhet först, och vi vet ju ännu inte vad som orsakade strömavbrottet. Vi vill utreda vad problemet är, åtgärda det så att fartyget fungerar hundraprocentigt igen, och sen ta henne i trafik, säger Claes Tamm till Radio Stockholm