Stockholm

"Brottsoffer måste ligga på"

1:34 min

Det är vanligt att brottsoffer tycker att polisutredningar tar för lång tid. Ofta måste brottsoffer  själva vara väldigt aktiva och driva på en polisutredning för att den ska komma framåt. Det säger Brottsofferjourernas Riksförbunds ordförande Sven-Erik Alhem.

– Den som är målsägande brottsoffer i dag måste ligga på och verkligen vända sig till polisen flera gånger. Inte bara låta anmälan ligga, utan helt enkelt ringa upp och fråga: Har ni lottat det här på åklagare, har åklagare bedömt om det finns anhållningsskäl eller inte, så att man verkligen blir pådrivande, säger Sven-Erik Alhem.

Radio Stockholm har tidigare berättat om Hatam Nema, som har ett växlingskontor i Husby i nordvästra Stockholm. Han har tvingats stänga sitt företag i några dagar efter att hans personal oprovocerat misshandlats av en kund. I dag öppnade han sitt företag igen, men med mer personal på plats än vanligt, vilket också kostar honom mer pengar än vanligt.

Den misstänkte gärningsmannen är inte frihetsberövad, något som inte heller är en självklarhet efter en misshandel, enligt polisen.

Men eftersom mannen är fri är Hatam Nema rädd att han ska komma tillbaks.

– Eftersom han hade hotat i telefonen om att han skulle komma och han gjorde det, så tror vi att han kan komma tillbaka, säger Hatam Nema.

Han säger också att han känner sig otrygg och är rädd att de anställda ska komma till skada igen.

Det är vanligt att brottsoffer inte är nöjda med polisens arbete, säger Sven-Erik Alhem på Brottsofferjourernas riksförbund.

– Det vanligaste är att man är missnöjd med det sätt som utredningen bedrivs. Antingen tycker man att det inte blir någon utredning alls, eller så tycker man att det tar väldigt lång tid innan det sker någonting, säger Sven-Erik Alhem.