Stockholm

Husvagnar avhystes från parkering

0:33 min

Idag på förmiddagen avhyste polisen ungefär 40 husvagnar och 60-talet fordon från en parkeringsplats vid Kistamässan i nordvästra Stockholm. Avhysningen skedde på begäran av Stockholm stad.

Det är asfaltsläggare främst från Storbritannien som har tagit upp en hel parkeringsyta vid mässan. Asfaltsläggarna förflyttar sig från olika parkeringsplatser och stora ytor där de bor under korta perioder, säger Magnus Sundberg, som är polisinsatschef för dagens avhysning.

– Vi försöker ju få dem konstant i rörelse, för att bakgrunden till det här är att det förekommer väldigt mycket brott i och kring de här asfaltsläggarna när de kommer varje år och det är ju det vi försöker undvika genom att hela tiden ha dem under förflyttning, säger Magnus Sundberg.

För bara några veckor sedan avhystes ett 60-tal husvagnar från Bällstafältet intill Bromma flygplats. Den gången var motiveringen att det skräp gruppen spritt kring sig lockat till sig så mycket fåglar att de blivit ett problem för flyget.

Parkeringsplatsen där de slagit läger den här gången ägs av Stockholms stad. De har i sin tur kontaktat kronofogden för att de ville få bort husvagnarna.

– Det är ju tyvärr en tillfällig lösning att förflytta dem från en uppställningsplats till en annan, men när lagstiftningen gör att vi inte har fullt den möjligheten att avhysa dem ur polisiär synvinkel, då måste vi ta hjälp, eller kronofogden får hjälpa markägaren och vi biträder kronofogden helt enkelt, säger polisens insatschef Magnus Sundberg.