stockholm

Husvagnar fick flytta från Kistamässan

1:49 min

Imorse avhystes ungefär 40 husvagnar och ett 60-tal fordon från en parkeringsplats vid Kistamässan i Stockholm. Det är utländska asfaltsläggare från främst Storbritannien som ställer upp sina fordon på olika parkeringsplatser i länet och jobbar i området.

– De försöker hitta uppställningsplatser där de kan stå och generellt sett är det tomma parkeringsytor och grusplaner som ofta ägs av privata företagare eller förhyrda parkeringsplatser. Och det gör att det blir en ny rutin med samma åtgärder där markägaren gör en polisanmälan och sedan börjar processen om igen, säger polisinsatschef Magnus Sundberg på plats.

Det låter lite som en katt- och råttalek?

– Lite grann är det väl så.

Från Kistamässans parkering rullade bilarna och husvagnarna med brittiska registreringskyltar i långsam takt ut i morse vid tiotiden. Kistamässans parkeringsvakter fick förutom att hänvisa mässbesökare till lediga parkeringplatser också visa vilken väg husvagnarna skulle ta.

De som kommer hit för att parkera för att gå på mässan, vad har de för frågor?

– De har frågat lite mest om poliserna och vad det är för folk som bor här i husvagnarna, säger Olof Åström, en av parkeringsvakterna.

Blir det ont om parkeringsplatser?

– Vi trodde att det skulle komma fler men det har fungerat bra ändå.

De utländska asfaltsläggarna är ett återkommande problem i länet, förklarar polisinsatschef Magnus Sundberg:

– Det har pågått varje år under flera års tid och man märker att det har eskalerat på sistone. De blir såpass många att det medför att det blir ordningsstörningar i närområdet kring dem. Boende blir utsatta för hot och det blir mängder av följder och konsekvenser av att de är närvarande. Sedan ska vi inte säga att alla begår något brott men bara att de är på en parkeringsplats där de inte har tillstånd att vara så begår de ett brott i sig.

Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se