Stockholm/Sollentuna

Livstid fastställt för två mord

Den 36-årige man som dömts till livstids fängelse för mord på två män i Stockholmsområdet fick idag sitt straff fastställt av Svea hovrätt. Mannen har hävdat att han är oskyldig, men det tror inte hovrätten på.

Det ena mordet skedde i Skärholmen i södra Stockholm i mars 2008, det andra i Rotebro i Sollentuna i februari förra året. I båda fallen har offren lockats ut ur sina hem och sedan skjutits ihjäl på gatan. Polisen har beskrivit morden som rena avrättningar.

Motivet för morden tros vara svartsjuka. Båda männen hade på något sätt haft relationer till 36-åringens dåvarande eller tidigare flickvänner. Han döms också för ett mordförsök mot en kollega till en tidigare flickvän.

Polisens utredning visar att 36-åringen gjort omfattande kartläggningar av alla tre, han har fört anteckningar om deras liv, adresser och telefonnummer och gjort olika sökningar om dem på internet.

Det finns ingen DNA som knyter honom till brottsplatserna, men både tingsrätt och hovrätt kommer fram till att den sammanlagda bevisningen mot honom är så allvarlig att det inte går att se någon annan gärningsman. Hovrätten skriver också i domen att 36-åringen erbjudits att lämna andra förklaringar, men att han avstått från att göra det.

36-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och bedöms inte vara allvarligt psykiskt störd.

Förutom de två morden och mordförsök är han också dömd för grov misshandel, anstiftan av grov misshandel, grovt olaga hot och vapenbrott.