Södertälje

Södertälje sjukhus får renoveras

1:41 min

Södertälje sjukhus kommer att få de renoveringar och tillbyggen för 1,2 miljarder som Södertälje Sjukhus ledning föreslagit, det säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

- Jag skulle vilja säga den 21 juni på Landstingsstyrelsen där är det klappat och klart. Då kan man andas ut i Södertälje och det kan man göra redan idag faktiskt, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Radio Stockholm har tidigare berättat att många av Södertälje sjukhus lokaler är gamla och i behov av renovering. Det läcker till exempel vatten från taken in i duschrummen och toaletterna på avdelning åtta där många av strokepatienterna vårdas.

Även patienterna märker att lokalerna är i behov av renovering.

- Ganska skabbiga. Det är gammal och slitet, säger Södertäljebon Anna Swahn om lokalerna.

Så vad tycker du att man ska göra?

- Renovera det, uppdatera det.

Det är dags?

- Absolut.

Ledningen för Södertälje Sjukhus föreslår i ett nytt förslag att akut- och närsjukvården ska ligga i två separata byggnader. I ett tidigare förslag skulle all vård ligga i en och samma byggnad. Det hade dels inneburit två tillbyggnader, jämfört med en, och dels kostat 600 miljoner kronor mer i bygg- och hyreskostnader.

Det nya förslaget som kostar 1,2 miljarder kronor, är också i linje med utredningen Framtidens hälso- och sjukvård som vill att närsjukvården och den akuta ska vara åtskilda. Därmed blir det enklare för landstinget att godkänna det här nya förslaget, menar finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl.

- Nu när ledningen för Södertälje Sjukhus har omarbetat förslaget och då också läst in Framtiden hälso- och sjukvårdens önskemål, så har vi kunnat mötas på ett sätt som gör att det blir minst lika bra för Södertäljeborna, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se