Stockholm

Liga som stal nycklar avslöjad

1:11 min

Tre personer som polisen misstänker ingår i en inbrottsliga har gripits. Ligan är specialiserad på att stjäla nycklar och sedan göra inbrott i bostäder.

– Vi misstänker att dom är en del av en stor del av den gruppering som har ägnat sig åt just den typen av stölder och brott, säger Manne Jönsson, kriminalchef vid Söderortspolisen.

Finns det fler misstänkta gärningsmän?

– Ja det kan det mycket väl vara och jag utesluter inte att vi kommer att gripa ytterligare personer i det här sammanhanget, säger Manne Jönsson.

Det var av en ren tillfällighet som polisen stoppade en bil vid Hornstull i Stockholm. Polisen fattade misstankar av någon anledning och i bilen fanns stulna bostadsnycklar.

– I bilen fanns stöldgods ifrån en nyligen genomförd stöld bara en timme innan på en skola centralt inne i stan, säger Manne Jönsson, kriminalchef vid Söderortspolisen.

Inbrotten har gått till enligt samma mönster. De har gått in på idrottsanläggningar eller skolor och stulit nycklar och mobiler från elever och lärare. Sedan har de spårat bostaden via mobilens telefonbok eller testat bilnycklar på parkeringen för att få fram adressen via registreringsnumret.

Tre personer är misstänkta för ett 40-tal bostadsinbrott i Stockholm, Uppsala och Enköping, men polisen tror att fler är inblandade, och nu har Söderortspolisen fått i uppdrag att samordna spaningarna och utredningen med de andra polisdistrikten där man haft liknande inbrott.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se