Asfaltsläggare slussades mellan länen

Det stora ekipaget med så kallade asfaltsläggare, som avhystes från Kistamässans parkering i tisdags, har nu slagit sig ned precis vid andra sidan gränsen till Uppsala län. Vice ordförande i Knivsta kommunstyrelse och företrädare för det lokala partiet Knivsta.nu, Lennart Lundberg, är kritisk till att polisen bara flyttar problemet.

- Jag tycker det är konstigt om man bara flyttar problemet till andra sidan länsgränsen, det känns lite konstigt som företrädare för Knivsta kommun. Att man bara flyttar det till Uppsala län och första bästa avfart.

De kallas för asfaltsläggare, och de verkar inte ens få stanna i samma län särskilt länge. Enligt Uppsala Nya Tidning och trafikanter som ringde in till Trafikredaktionen, så tvingades mer eller mindre asfaltsläggarna ut ur länet, då det stod poliser vid avfarterna på E4:an-norrut fram till länsgränsen under tisdagens avhysning. Men det är inget Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista, känner till.

- Det jag kan tänka mig är att det förmodlingen funnits poliser vid den första påfarten upp till E4:an, men det är ju för att anvisa vägen.

Han menar att de helt enkelt anvisade dem norrut då trafiken söderut stod still i morgonrusningen. Det finns ingen statistik på hur många avhysningar av det här slaget som sker i Sverige, men Jörgen Karlsson menar att de ökat i Kista i alla fall. Och att avhysa dessa människor är inget han tycker om att göra.

- Det är ju jättetråkigt för dem, och det tillhör ju inte det som vi helst gör.

Och han menar att polisen inte kan göra särskilt mycket åt fenomenet i ett längre perspektiv.

- Så att så länge de kan hitta kunder som vill ha stenbelagda uppfarter och nybyggda carportar och lite sånt, då kommer de vara där jobben finns.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se