Stockholm

Döms för grova sexövergrepp mot barn

Den 35-årige man som stått inför rätta misstänkt för en rad grova sexualbrott mot flickor i Stockholmsområdet har idag fått sin dom - han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den 35-årige mannen döms för brott mot nio flickor som varit mellan sju och tio år när övergreppen skedde. Dessutom har han enligt domen utsatt ytterligare fyra flickor för liknande brott, men de offren har polisen inte kunnat identifiera.

Brotten har begåtts från 2007 och framåt, framför allt i Söderort i Stockholm - i Farsta, Hökarängen och Rågsved, men även i Västerorts polisdistrikt och i ett fall i Uppsala.

Mannen har hittat sina offer genom att följa efter dem och ta kontakt på olika sätt. Han har själv i förhör sagt att han det här upptagit en stor del av hans tid under somrarna. Flera av flickorna har utsatts för grova sexuella övergrepp, i några fall vid upprepade tillfällen, övergrepp som mannen också själv filmade.

Han kunde gripas efter att två pojkar i Farsta förra sommaren reagerat på hans beteende och larmade polisen. Vid en husrannsakan i mannens lägenhet hittade polisen filmerna av övergreppen.

Mannen döms för flera fall av grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. Enligt tingsrätten skulle straffet ha motsvarat mer än tio års fängelse, men eftersom han genomgått en undersökning som visar att han lider av en allvarlig psykisk störning döms han till vård.

Södertörns tingsrätt dömer honom också att betala ett sammanlagt skadestånd till flickorna på 1 130 000 kronor.