Stockholms län

Sjukhussommaren bättre än på länge

1:27 min

Bemanningen på länets sjukhus ser i sommar bättre ut än på flera år. Däremot är det fortsatt svårt att hitta specialistutbildad personal och på Danderyds sjukhus är det ännu osäkert om sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen kommer att få ledigt som planerat i sommar.

Frida Hultqvist Wård, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Danderyd säger att hon inte vet om hon får någon semester:

-- Jag tror att de flesta räknar med det, men det är det här lilla osäkerhetsfaktorn, att vi inte är hundra procent säkra på att få det.

Hur är det att jobba en sommar utan semester?

– Det är inte aktuellt för mig, men det kan säkert vissa tänka sig att göra om det får ersättning för det.

Men någon bonus för att man jobbar på sommaren kommer inte att delas ut. Det gör ingen av sjukhusen i länet. Dessutom är det svårt att kompensera med semester till hösten då verksamheten åter är i full gång.

Som tidigare år är det framförallt svårt att hitta vikarier till specialistsjukvården, och förutom intensivårdsavdelningen på Danderyd väntas också akutvården på Karolinska sjukhuset i Huddinge få dra ned rejält på vårdplatserna i juli.

Men när det gäller den övriga vården ser läget bättre ut än på länge. Karolinska sjukhusets chefläkare Stefan Enqvist säger att han har den bästa sommarplaneringen på 14 år, där 80 procent av totala antalet platser kommer att hålla öppet.

På Norrtälje sjukhus stänger man visserligen fler platser än förra sommaren men samtidigt har man öppnat fler platser under våren, säger Bo Hellström, chefläkare på Norrtälje sjukhus:

– Vi stänger åtta vårdplatser fler än förra året men vi öppnade tolv nya vårdplatser i vår, så summa summarum så har vi fyra färre stängda i år

Så hur ser du på sommaren som kommer?

– Mot den bakgrunden så känns det stabilt och tryggt

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se