Solna

En person omkom i byggolycka

1:30 min

En av de personer som i förmiddags fördes till sjukhus efter byggolyckan i Solna har avlidit. Olyckan skedde då färdiga delar av trapphuset i en tolvvåningsbyggnad skulle monteras, men i stället rasade. En person är dessutom svårt skadad och en chockades. Polisen och Arbetsmiljöverket genomförde i dag teknisk undersökning på platsen.

Olyckan är allvarlig, säger Mats Kero, pressbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

– Den är väldigt allvarlig. Vår insats blir ju också riskfylld i och med att det ligger lösa byggnadsdelar som inte är säkrade, utan man kan få sättningar i den här högen med rasmassor och det var ett komplicerat arbete att få loss dem här.

Olyckan skedde på förmiddagen i Solna vid bygget av en tolv våningar hög kontorsfastighet. Det var när en färdig del av ett trapphus skulle sättas på plats, som något gick snett och trapphuset istället rasade.

– Man kan säga att en trappsektion är kanske 10-15 trappsteg och den är gjord i betong och när den ramlar så är det ingen lätt sak som ramlar ner, utan de är tunga och är det flera som ramlar ner i en sväng så blir det väldigt tungt, säger Niklas Brantingsson, informationschef på byggbolaget Peab.

Området runt Dalvägen i Solna kommer att vara avspärrat under resten av dagen och eventuellt i morgon också. Förutom polisen, och Arbetsmiljöverket kommer även byggbolaget Peab att genomföra en utredning, säger Niklas Brantingsson.

- Vi har bra säkerhetsförutskrifter och rutiner som man ska följa både när man lyfter och när man gör andra arbeten på arbetsplatserna, så det får vi titta på i utredningen, varför det kunde hända.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se