Miljöpartiets kongress

Ny storstadspolitik att vänta, enligt Fridolin

0:52 min

Miljöpartiet, som inledde sin kongress idag, är ett parti som står inför stora förändringar. Enligt den främste kandidaten till att bli ett av partiets nya språkrör, Gustav Fridolin, behövs en ny politisk kraft när det svenska samhället tvingas växla spår.

Gustav Fridolin säger att det här kommer att märkas, inte minst i storstadsområdena.

– Vi är ju mitt i steget för att verkligen bli ett brett politiskt alternativ, egentligen för alla som tror på att vi måste ha politiken nu när vi måste genomföra den kanske största förändringen av Sverige sedan folkhemmet byggdes.

– Vi måste lägga järnvägsräls, rusta upp miljonprogrammets bostäder, skolor, bygga nya bostäder, vi måste modernisera energisystemet.

Gustav Fridolin tycker inte att övergången från att vara ett litet parti till ett större behöver leda till några problem. Det handlar till exempel inte om att partiet behöver förlora eller tappa i några kärnfrågor för att växa.

– Det vi ser över hela världen nu är att gröna partier växer. Och det här handlar ju inte om att alla gröna partier plötsligt över en natt har förändrat sig, utan det handlar ju om att de problem, de utmaningar som vi har bildats för att hantera, de har kommit närmare i tiden. Fler människor ser att nu måste vi verkligen kavla upp och börja göra den här omställningen.

Imorgon väljer Miljöpartiets kongress nya språkrör.

Håkan Widman, P1 Morgon