Stockholm

Rånare slog till mot auktionsverk

De personer som tidigare idag rånade Stockholms auktionsverk i centrala Stockholm är fortfarande på fri fot. Efter rånet fick platsen undersökas av bombtekniker eftersom rånarna lämnat en misstänkt väska efter sig.

- De lämnade ju en väska kvar som de skulle kontrollera för att se om det var någon bomb. Och när man har tittat på det här har man sett att det var någon form av skrot i, berättar Lennart Lövgren, polisinspektör vid Stockholmspolisen.

Det var vid tolvtiden i dag som två gärningsmän rånade Stockholms auktionsverk på Nybrogatan innan de lämnade platsen i en bil. Flyktbilen hittades senare i närheten.

Gärningsmännen är fortfarande på fri fot och området fick spärras av medan polisens bombtekniker undersökt den väska som lämnades kvar på platsen och som visade sig innehålla skrot. skrot.

I nuläget vet polisen inte vad det var för värde på de föremål rånarna kom över, bara att det är smycken som stulits.

- Det är smycken och sådant. Något värde det vet jag inte, säger Lennart Lövgren.

Rån mot auktionsverk är ovanliga. För snart ett år sen slog rånare till mot Bukowskis och stal smycken för runt 12 miljoner kronor - en kupp som fortfarande är ouppklarad.

Kenneth Mandergrehn, Rikskriminalpolisens expert på kulturarvsbrott, menar att kriminella kan ha fått upp ögonen för auktionskammare i takt med att det blivit svårare att råna värdetransporter och banker. Han säger till TT att i och med att det här är andra gången så ska man nog inte se det som en tillfällighet.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se