Solna

Fack menar att olyckan kunnat förhindras

1:44 min

Fackförbundet Byggnads säger att arbetsolyckan i Solna i går där en montör klämdes till döds kunde ha undvikits. Redan i januari varnade Byggnadsarbetarförbundet byggbolaget Peab om bristande säkerheten.

– Jag stoppade jobbet i januari och förvarnade att det här kommer att hända om man inte sköter sig. Tyvärr och tråkigt tycker jag att det också händer en olycka så här i det här läget, säger Tomas Kullberg arbetsmiljöansvarig på Byggettan i Stockholm.

Så du ser en koppling mellan dina varningar januari och olyckan igår?

– Ja, det gör jag, helt klart.

I januari stoppade Byggetttan i Stockholm arbetet under en halvdag på grund av bristande säkerhet. Då saknade montörerna bland annat skyddssele och infästningar när de jobbade med att fästa stora betongblock.

Vid olyckan som inträffade igår då en 27-årig man omkom och en annan skadades allvarligt saknade båda skyddssele.

Tomas Kullberg menar att man slarvat och nonchalerat säkerheten.

– Slarv, om det sedan är hos arbetsledningen eller arbetsgivaren eller hos killarna själva det är svårt att säga. De har fina säkerhetsföreskrifter på papper men om man sedan har fått det att fungera uti verksamheten det svårt att säga det just nu, tycker jag.

Byggbolaget Peab är ansvarig och sköter säkerheten. Niclas Brantingsson, informationschef på Peab.

– Ja, jag tycker att den kopplingen är befogad naturligtvis. Vi gör ju också naturligtvis den bedömningen att det fanns varningar för det här i januari, vi rättade till de varningarna och sedan är vi också väldigt nyfikna på vad har hänt nu då, varför hände det här trots de varningar som fanns i januari.

Peab har säkerhetsronder varje vecka för att säkerställa säkerheten, frågan är hur olyckan trots det kunde ske.

– Tyvärr så är det så att man ser det just då naturligtvis. Skulle det vara helt optimalt skulle man bevaka arbetsplatsen varje sekund, varje minut på något sätt. Tyvärr har man inte den möjligheten, säger Niclas Brantingsson.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se