Maria Fritidsklubb (MFK) på Ringvägen bedriver fritidsverksamhet för årskurs 3 - 6.Foto Anders Wiklund / SCANPIX

Kommungränser gissel för unga

1:24 min

Olika regler och stöd i kommunerna gör det svårare för ungdomar att organisera sig i föreningar i länet. Det visar en ny rapport från Enligt paraplyorganisationen Stockholms ungdom.

- Det finns vissa föreningar som måste stänga ute medlemmar för att de inte tillhör rätt kommun, säger Mårten Gustafsson, ordförande för föreningen Stockholms ungdom.

Det kan vara svårt att få en ungdomsförening att fungera i Stockholmsområdet. De flesta bryr ju sig inte om kommungränserna, de bor kanske i en, går i skolan i en annan och har vänner i en tredje, något som ställer till det för föreningarna.

Många lever på bidrag från värdkommunen och hindras därför att ta in för många medlemmar som är skrivna i en annan kommun. Det här visar en ny rapport som organisationen kommit med.

Och Mårten Gustafsson menar att de olika reglerna gör att många föreningar inte vet om vad de har rätt till.

- De vet inte om att de har möjligheten till att få en lokal eller att få hjälp med det här, utan de gnatar och gnor och kanske betalar för sina egna lokaler.

Rapporten konstaterar också att bidragen är snedvridna till idrottsföreningarnas fördel. E en lokal som är gratis för en innebandyförening kan kosta tusentals kronor att hyra för en dataspelsförening.

Stockholms ungdom konstaterade redan förra året att i princip alla länets kommuner har regler som begränsar föreningarnas möjlighet att välkomna medlemmar från hela länet.

Och det verkar som om något har hänt, några av kommunerna i norra delen av länet har gått ihop om ett gemensamt regelverk för föreningsmedlemskap.

Och fler föreningsengagerade vinner alla på menar Mårten Gustafsson.

- Föreningarna skapar ju samhällsmedborgare och entrepenörer om man säger så.

Andreas Landmark
andreas.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista