Stora skillnader mellan stadsdelarna när det gäller förvärvsarbete

Invånarna i Stockholms stad arbetar olika mycket i olika delar av kommunen.
I till exempel Rinkeby och Universitetsområdet var bara varannan person mellan 20 och 64 år förvärvsarbetande år 2002. Bland de boende på Enskedefältet däremot var tio av tio förvärvsarbetande.
Det visar den senaste statistiken från Stockholms stads utrednings- och statistikkontor.

I Eneby i Bromma var 89 procent av alla invånare i åldern 20-64 år förvärvsarbetande år 2002. I Rinkeby, Tensta och universitetsområdet bara 45-50 procent.

En del av förklaringen kan vara att grupperna utländska medborgare och människor födda i andra länder enligt statistiken hade betydligt mindre andelar förvärvsarbetande än genomsnittet, och i just Rinkeby och Tensta har många sitt ursprung i andra länder.

I Innerstan var det överlag en något större andel av befolkningen som hade arbete än i ytterstan.
Men även i innerstan finns skillnader: Östermalmsområdet hade lägst andel förvärvsarbetande 71 procent, och Kungsholmen högst, 79 procent.

Siffrorna för 2002 ingår i den senaste rapporten från Utrednings- och statistikkontoret i Stockholms stad. Som förvärvsarbetande räknas enligt statistiken den som arbetade motsvarande minst en timme per vecka under november 2002.

Andelen förvärvsarbetande i Hela Stockholm var drygt 73 procent 2002, en liten minskning jämfört med 2001. det ser ut som att minskningen fortsatt under 2003, men att den upphört under första halvåret i år.

Rapporten redovisar bara statistik, och ger inga förklaringar till skillnaderna mellan olika områden och grupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista