Speciella mobiler smugglas in på fängelserna

Mobiltelefoner från Sydostasien importeras till Sverige i syfte att smugglas in på svenska anstalter. Det säger Anders Ekström, biträdande anstaltschef på Norrtäljeanstalten, till Radio Stockholm.
Mobiltelefonerna som importeras är mindre än mobiler i Sverige och ryms i en handflata.

På Norrtäljeanstalten har 34 mobiler hittats det senaste kvartalet. Telefonerna är cirka 7 centimeter långa och 4-5 centimeter breda. De flesta är av märket Panasonic och finns inte på den vanliga mobiltelefonmarknaden i Sverige.

Enligt säkerhetsgruppen på Norrtäljeanstalten finns det personer som försörjer sig på att importera mobiler som säljs på fängelser.
- Det är tydligen stora pengar att tjäna på mobiltelefoner på anstalt, säger Anders Ekström till Radio Stockholm.

Ursprungspriset är 1000 kronor, på anstalten ökar det till 4 000 kronor. Att sedan överlämna telefonerna på anstalten är inte så svårt, eftersom de är så små.

Att interner får tillgång till mobiltelefoner innebär att de kan t ex styra narkotikahandeln på anstalten, förmedla hot eller planera rymningar.
- Att få in mobiltelefoner är den största säkerhetsrisken vi har, säger Anders Ekström, biträdande kriminalvårdschef på Norrtäljeanstalten, till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista