Hårdare kontroller på länets fängelser

Den väpnade fritagningen i Norrtälje får omedelbara konsekvenser på länets anstalter. Nu höjs säkerheten med hårdare kontroller av personal och besökare.

Idag beslutade kriminalvårdsverkets generaldirektör Lena Häll Eriksson att omedelbart införa hårdare inpasseringskontroll på flera anstalter runt om i Sverige, bland annat på Norrtälje,Hall och Österåker. Kontrollerna ska genomföras med metalldetektor och vid behov ska inpasserande visiteras.

På Norrtäljeanstalten har de anställda under dagen haft samtal för att bearbeta den väpnade fritagningen. Fångarna hålls inlåsta i sina celler, en del förhörs om det inträffade och det genomförs vistitationer inne på anstalten.

Enligt Anders Ekström, tillförordnad chef på Norrtäljeanstalten, fanns det inga indikationer på att en väpnad fritagning var på gång. Ekström säger att anstalten saknar skydd mot den här typen av fritagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista