Poliskommissarie förnekar brott

Rättegången mot den poliskommissarie från Stockholm som tillsammans med nio andra är åtalad för omfattande narkotika- och vapenbrott inleddes idag i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
Samtliga åtalade förnekade i princip all brottslig verksamhet som åklagarna anklagar dem för, trots omfattande bevisning - bland annat telefonavlysning

Det finns tre centralfigurer i det omfattande narkotika- och vapenmålet. Den 35-årig poliskommissarie, en 34-årig infiltratör från Eskilstuna och en 40-årig fånge på Hällbyanstalten.

Poliskommissarien ville avslöja grova brottslingar, men han använde, enligt åklagarna, otillåtna arbetsmetoder, så kallade brottsprovokation. Han misstänks själv ha begått grova brott och ha fått andra att begå brott.

Poliskommissarien betalade infiltratören från Eskilstuna för att han skulle nästla sig in i kriminella kretsar och sedan lämna information till poliskommissarien. Enligt en av åklagarna har han missbrukat sin ställning som polis och gått över alla juridiska gränser och främjat spridning av 10 kilo hasch och över ett kilo kokain från bland annat Sydamerika via Holland till Sverige för miljontals kronor.

Enligt åtalet såg poliskommissarien via sin infiltratör till att en fånge på Hälllyanstalten, dömd för grova narkotikabrott, styrde nya narkotikaaffärerna inifrån fängelset tillsammans med en holländare.

Poliskommissarien förnekade vid rättegången allt han anklagas för. Han säger att han inte givit infiltratören något uppdrag och att han inte använt sig av otillåten brottsprovokation. Poliskommissarien menar också att hans metoder har varit sanktionerade av överordnade polischefer och vapnen han skaffat har han kunnat ha i tjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".