Boel Godner och Elof Hansjons, nya kommunalråd för (S) i Södertälje. Foto: Socialdemokraterna.
Södertälje

Godner efterträder Lago

1:35 min

Socialdemokraterna har nu bestämt sig för vem som ska efterträda Anders Lago som kommunalråd i Södertälje. Det blir en av de förhandstippade; Boel Godner.

– Jag tror att jag ska vara mig själv. Jag är en lugn, trygg saklig person med stark vilja. En naturlig ledare, tror jag också att jag är. Jag tror att det är den profilen kommer ha, säger Boel Godner.

Boel Godner är 44 år gammal och suttit i landstinget i åtta år och just nu ordförande i Omsorgsnämnden i Södertälje. En viktigt fråga för henne blir barnfattigdomen i Södertälje, säger hon.

- - Vi har en hög barnfattigdom i Södertälje av många orsaker bland nnat för att vi har en hög arbetslöshet. Regeringen har misslyckats med sin jobbpolitik här och sjuka och arbetslösa har också fått det sämre. Det har drabbat barnen i slutändan, så kan vi inte ha det.

Den avgående Susanne Bergström föreslås efterträdas av Elof Hansjons. Han har suttit i kommunfullmäktige sedan 2002. Skolan och arbetslösheten är de viktigaste frågorna för honom:

– Det är en superavgörande för Södertälje de kommande åren att förbättra både kvalitén och ryktet för Södertäljes skolor. Sedan handlar det om arbetslösheten, att bekämpa arbetslösheten, säger Elof Hansjons.

Anders Lago slutar, han hade en stor kostym. Vad betyder det att han är borta nu?

– Svårt att säga. Det blir ju någon form av nystart, nytt ledarskap så det kommer på många sätt bli helt annorlunda. Det klart att han hade erfarenhet, kompetens som var viktig och bra för Södertälje. Men samtidigt är Socialdemokraterna i Södertälje starka och bra. Jag tror att det kommer att fungera bra ändå, säger Elof Hansjons, blivande kommunalråd för Socialdemokraterna i Södertälje.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.s

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista