Solna

Solnabor upprörs över mutåtal

2:25 min

I går åtalades toppolitikern i Solna, moderate kommunstyrelseordföranden Lars-Erik Salminen - för medhjälp till grovt mutbrott eller grov bestickning i samband med bygget av Nationalarenan i Solna. Salminen valde då att ta time-out från politiken. Av de Solnabor som hade nåtts av beskedet var många upprörda.

– Jag tycker det är urfult. De har väl så bra betalt ändå, så de behöver inte hålla på med våra pengar, säger Kattis Enqvist.

– Det är inte bra gjort. Så där gör man inte, när man sitter i den där positionen i alla fall. Man ska vara lite ärlig, säger Mondher Riahi.

Ytterligare fem personer åtalades för inblandning i härvan, bland dem tidigare stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, som åtalades för grovt mutbrott. Men alla misstänkta nekar till brott.

Trots att ingen är dömd ännu så tycker alla solnabor som vi träffar att det är rätt att Lars-Erik Salminen har tagit en timeout från politiken. Bland dem Camilla Karlsson och Ludvig Bolling.

– Det är nog det minsta man bör göra, säger Camilla Karlsson.

Men han är inte dömd, bara misstänkt än så länge?

– Jag tycker ändå det är en god idé att kliva åt sidan, man har inte förtroendet med sig då.

– Det gör han verkligen rätt i om han inte helt och hållet avgår, som han borde göra om det här visar sig stämma, säger Ludvig Bolling.

Om det inte visar sig stämma, om han blir friad - kan han fortsätta då tycker du?

– Ja självklart, är han oskyldig så är han och då är det beklagligt bara att han blivit beskylld för det.

Lars-Erik Salminen själv har inte gått att nå för en intervju.

Lennart Kalderén som är ordförande i länsmoderaternas kommunalrådsgrupp vill inte säga något om hur lång time-outen kan bli. Han är minst sagt återhållsam i sin kommentar om det som hänt.

– Det här är sådana frågor där man inte kan ha förhastade omdömen och gå ut med, utan man måste avvakta vad den fortsatta prövningen ger för resultat, säger Lennart Kaldéren.

Han vill alls inte spekulera i hur det här påverkar förtroendet för moderaterna.

– För att förtroendet för moderaterna som parti inte ska skadas så har Lars-Erik Salminen valt att ta den här time-outen och det tycker jag är ett riktigt beslut.

Räcker det för att förtroendet för er inte ska skadas?

– Det är hypotetiska frågor. Det här är naturligtvis inga välkomna nyheter, men dessto viktigare då att få den här rättliga prövningen avklarad.

Under Lars-Erik Salminens time-out ersätter folkpartisten Anders Ekegren honom som kommunstyrelsens ordförande. Han vill inte heller säga så mycket om det som hänt innan den rättsliga prövningen är klar. Men under tiden fortsätter Kommunstyrelsens arbete som vanligt säger han:

– Det är inte så att kommuninvånarna kommer att se någon större skillnad. Utan vi kommer att kämpa på som vanligt.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se