Mobilstörningssystem på anstalter försenas

De mobilstörningssystem som ska installeras på bland annat Hall och Norrtäljeanstalterna kan dröja flera månader. Störningssystemen har försenats eftersom upphandlingen av systemen överklagats till länsrätten, men det tar också lång tid att installera systemen och få dem att fungera.

Efter rymningarna från Hall och Norrtälje höjs nu säkerhetskraven på de anstalter som har högst säkerhetsklass i Sverige. Som Radio Stockholm berättade i fredags har Hall, Norrtälje och Österåker redan installerat metalldetektorer och satt upp hinder som ska skydda portarna från att forceras med bil. Men det tekniska system för att störa mobiltelefonsamtal som ska sättas upp på anstalterna med början på Norrtälje och Hall kan dröja flera månader.

Kriminalvårdsverkets upphandling av mobilstörningssystemen har tidigare överklagats av ett företag som inte fick uppdraget. I fredags kom beskedet från länsrätten att upphandlingen står fast, men beslutet kan fortfarande överklagas till kammarrätten och i så fall försenas störningssystemen ytterligare.

Om länsrättens beslut inte överklagas kan avtalen mellan kriminalvårdsverket och leverantören skrivas under om en vecka. Men enligt Ulf Jonsson, enhetschef på normeringsenheten på kriminalvårdsverket tar det därefter tid att installera systemen och få dem att fungera. Förhoppningen är att systemen ska vara igång på Norrtälje och Hall före årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".