Fler socialbidragstagare i Stockholms län

Socialbidragstagarna blir fler i Stockholms län. Under det första kvartalet i år ökade antalet socialbidragstagare med 10 procent jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Totallt har länets kommuner betalat ut nästan en halv miljard kronor i socialbidrag under årets första kvartal, vilket är cirka 35 miljoner kronor mer än förra året.

Tomas Karlsson, statistiker vid Socialstyrelsen, säger till Radio Stockholm att det här kan vara ett trendbrott: --Det är första gången på sju-åtta år som man eventuellt kan se en tendens till en ökning av antalet biståndsmottage.

Procentuellt är ökningen störst i Danderyd - där antalet bidragstagare fördubblats det senaste året.

Men bidragstagarna där var få från början, därför handlar det inte om mycket pengar, utan drygt en miljon kronor i utbetalade socialbidrag under den aktuella mätperioden.

Näst störst ökning har skett i Upplands Väsby där antalet socialbidragstagare ökat med 43 procent. Där har kommunen betalat ut drygt 7 miljoner kronor i socialbidrag mellan januari och mars.

--Ungdoms arbetslösheten har stigit i Upplands Väsby, och det har påverkat socialbidragens ökning, säger Jan-Erik Göthlin, vikarierande socialchef i Upplands Väsby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista