Eldningsförbud i hela länet

Den senaste veckans värme har gjort att brandfaran i skog och mark nu ökat drastiskt. Det råder därför eldningsförbud i hela Stockholms län, något som brandförsvaret nu vädjar till alla om att respektera.

-Man ska egentligen inte grilla alls, men gör man det ska man göra det i en ordentlig grill, säger Patrik Åhnberg, stabsbeväl vid Södertörns brandförsvar, till Radio Stockholm.

Trots allt regn är det alltså så stor brandfara i skog och mark att en förlupen gnista kan sätta fart på en rejäl gräs- eller skogsbrand. Men det går att grilla, bara man har en hink vatten med sig och dränker glöden helt när man är klar.

Dessutom bör man hålla sig till kol i brasan. Att använda ved när det nu är eldningsförbud är både olagligt och dumt, enligt Patrik Åhnberg’vid Södertörns brandförsvar.

Håller värmen i sig kan eldningsförbudet komma att utökas ytterligare, då blir det inte ens tillåtet att använda koleld och tändstickor ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".