Stockholm

Rektor dömd för ekonomisk brottslighet

Rektorn för en friskola i Spånga nordvästra Stockholm döms till fängelse i ett år för att med hjälp av falska fakturor kommit undan skatt för miljoner.

Enligt Solna tingsrätt har rektorn och vd:n för Interkulturell utbildning i Spånga under flera år fuskat med falska fakturor – fakturor som dribblats mellan olika företag som rektorn haft kontroll över.

Totalt har hon undanhållit 1,7 miljoner kronor i skatt, enligt domen.

Åklagaren Jan Tibbling vid Ekobrottsmyndigheten är nöjd med rättens beslut. Han anser att rektorn systematiskt och utstuderat fuskat med de pengar hon fått från kommunen för att bedriva undervisning vid skolan.

Rektorn förnekar brott och menar att det rör sig om misstag och okunskap om bokföring. Solna tingsrätt anser dock att bevisen håller och dömer henne för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Hon förbjuds också att driva företag i fem år.

Interkulturell utbildning i Spånga är en grundskola och Stockholms stad har årligen betalt omkring 35 miljoner kronor i skolpeng till skolan och måste fortsätta med det tills domen börjat gälla.

Kvinnan har tidigare också drivit en förskola och fritidshem men där har kommunen dragit tillbaka tillståndet efter larm från föräldrar och ekonomiska missförhållanden.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se