Kövarningssystem ska underlätta

Vid årsskiftet kommer motorvägen E4/E20 mellan Hallunda och Södertälje vara en av de mest avancerade i Europa.Det är det nya kövarningssystemet som gör att vägen blir högelektronisk.

Systemet som ska underlätta för trafikanter på E4/E20 håller nu på att monteras - och. skyltarna kommer i första skedet att ge information om hur trafiken mellan Hallunda och Salem flyter - Staffan Ericson är Trafikverkets projektledare.

– Systemet underlättar för trafikanterna då det kan meddela hur trafiken ser ut framför, säger Staffan Ericson, Trafikverkets projektledare.

– Kösystemet är i huvudsak automatiskt - men kan även styras manuellt från Trafik Stockholm. De har alltid möjlighet att gå in och ändra, sätta kryss, pilar, och ändra hastighet manuellt.

Till hösten kommer även vägen mellan Moraberg och Salem ha tre körfält vilket minskar köerna.

De mätningar som gjort visar enligt Staffan Ericson att kapaciteten kan öka med runt 40 procent när det finns tre körfält mellan Hallunda och Södertälje.

För att få plats med tre körfält får dock vägen mellan Hallunda och Södertälje en smalare vägren, men hela sträckan kommer att övervakas elektroniskt.

– Vägen övervakas med både radar och kameror och inträffar någon incident kan vägassistans snabbt vara på plats, det kan ta någon minut, bara.

– Det här kommer att vara den mest avancerade ytvägnätsträckan inom hela Sverige, och troligtvis i hela Europa, säger Staffan Ericson.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.