Färre fulla Stockholmsungdomar på Gotland i sommar

Festandet i Visby på Gotland har varit betydligt lugnare i sommar jämfört med förra sommaren och färr ungdomar från bland annat Stockholmsområdet har varit inblandade i fylleri och slagsmål. Det hävdar både socialtjänsten och polisen på ön.

- Rent generellt har det varit klart bättre, säger Henrik Söderdahl, chef för ungdomsgruppen vid socialtjänsten på Gotland.

Förra sommaren gick till historien som en ovanligt stökig sommar på Gotland med mycket fylla och misshandel.

Det var också många ungdomar i åldern 13 - 16 år som besökte ön utan sina föräldrar och utan att ha planerat resan. I ett 80-tal fall tog socialtjänsten på Gotland kontakt med föräldrarna till barn och ungdomar från Stockholmsområdet som hamnat i besvärliga situationer på ön.

Det finns ännu inga siffror för den här sommaren men allt tyder på att färre föräldrar har kontaktats i år, säger Henrik Söderdahl på ungdomsgruppen.

Att problemet blivit mindre har att göra med att det inte har varit riktigt samma tryck på partyvisby i sommar och sedan har campingplatserna har varit hårdare på sina 18-års gränser. Inom socialtjänsten tror man också att föräldrar på fastlandet har tagit ett större ansvar för sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista