Trängseldomen överklagades idag

Vägverket har i dag överklagat den dom i länsrätten som underkände verkets upphandling inför försöket med biltullar i Stockholm.

Länsrätten slog fast att upphandlingen av den tekniska utrustning som ska användas inte var korrekt och måste göras om. Domen hotar planerna på att genomföra försöket och idag överklagades den alltså av Vägverket.

- Vi tycker att vi har gjort en riktig upphandling och då är det rimligt att kammarrätten får pröva det, säger Vägverkets chef för trängselprojektet, Birger Höök, till Radio Stockholm.

Vägverket har bett kammarrätten behandla ärendet skyndsamt.

Oavsett utgången i kammarrätten har tidsplanen för försöket med trängselavgifter spruckit, det är både politiker och tjänstemän på Vägverket överens om.

Försöket blir försenat med minst en månad och drar det ut på tiden kan det ta mer än ett halvår innan upphandlingen är klar. Eftersom försöket med trängselskatten ska avslutas i samband med valet 2006 är tiden begränsad och frågan är nu hur kort försöket kan vara och ändå vara meningsfullt att genomföra.

Försöket skulle komma igång 12 juni nästa år, men eftersom tidsplanen nu spruckit kommer Vägverkat att vända sig till regeringen för att få nya instruktioner.

Politikerna i Stockholms stadshus kan idag inte säga hur kort försöket kan vara utan inväntar istället vad Vägverket kommer fram till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista