Färre bussar i innerstaden i lågtrafik

SL drar in bussturer när vintertidtabellen börjar gälla nästa vecka.  De röda bussarna i innerstaden  kommer att gå glesare i lågtrafik. Indragningen görs för att SL ska ha råd att utöka trafiken till bland annat Hammarby sjöstad.

-Vi har ju byggt Tvärbanan, vi sätter in nya vagnar på tunnelbanan och nya vagnar på pendeltågen. För att kunna göra det måste vi anpassa kostymen. Det finns inte mer pengar att hämta i landstinget , säger Per Ekberg, planeringschef på Storstockholms Lokaltrafik, SL.

Om den röda bussen idag kommer varje kvart, ska den istället komma var tjugonde minut i lågtrafik.

Under rusningstid blir det inte färre bussturer, förutom för ett fåtal linjer. På helgnätter blir det inga förändringar alls.

Men det handlar inte bara om glesare bussturer. SL kommer öka trafiken mellan Hammarby sjöstad och Slussen. Och vissa bussar kommer att ha ramper för funktionshindrade.

Men sammantaget innebar neddragningarna ett minskat antal chaufförer - och frågan är hur SL ska klara att öka trafiken igen när trängselskatt införs.

-Den mesta resandeökningen kommer under rusningstid, och vi gör ju altså inga stora förändringar under rusningstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".