Lex Maria - allt fler anmäls

Allt fler allvarliga händelser i äldrevården i Stockholms län anmäls till Socialstyrelsen. Under 2001 nästan fördubblades antalet anmälningar enligt lagen Lex Maria.
- Det är fruktansvärt att ökningen är så stor. Jag kan tänka mig att en stor del handlar om läkemedelshantering, det är där jag kan se de största avvikelserna, säger Marie Sundström är Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässelby/Vällingby stadsdelsförvaltning i Stockholm, till Radio Stockholm. Det som kan hända är att personal förväxlar läkemedel eller att man glömmer att ge patienterna läkemedel, berättar Marie Sundström. - Det mest vanliga är att man glömmer att överlämna dosen till den enskilde, säger Sundström. Lagen om anmälningar enligt Lex Maria innebär att hälso- och sjukvården är skyldig att anmäla händelser i vården, där en patient utsatts för allvarlig risk att skadas. En genomgång som Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm har gjort visar nu att anmälningarna inom äldrevården ökat från 36 år 2000 till nästan det dubbla - 63 anmälningar under 2001. - Jag tror att det har att göra med den stora personalomsättningen. En betydande del av personalen är inhyrd från bemmaningsföretagen i Stockholm. Det skapar en dålig kontinuitet i verksamheten och risken att fel ska inträffa ökar, säger Torsten Mossberg är chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm. Vad ökningen i antalet lex maria-anmälningar i äldrevården beror på ska Socialstyrelsen nu undersöka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista