Ny startpunkt för Gotland runt i centrala Stockholm. Foto: Erik Mårtensson /Scanpix.

Gotland runt-start från Stockholm

1:06 min

Klockan elva på förmiddagen gick starten för den klassiska havskappseglingen Gotland runt, eller ÅF Offshore race som den bytt namn till. Nytt för i år är att starten för elitklassen och de klassiska båtarna går från Stockholm i stället för från Sandhamn.

Thomas Blixt, som är skeppare ombord på båten TP 52 reg. tycker det är bra att starta från stan, mellan Kastellholmen och Stadsgårdskajen - i stället för från Sandhamn.

– Vi har pratat om det här i många herrans år, att man måste göra något nytt med Gotland runt, och att Sandhamn är lite för avlägset. Det är för lite publik, så jag älskar att det har kommit in till stan här, säger han.

Första etappen för båtarna som startar i Stockholm blir Stockholm-Sandhamn, andra etappen blir Sandhamn och Gotland runt och tillbaka.

De som inte startar i elitklassen eller med de klassiska båtarna startar i Sandhamn. Från och med nästa år är planen att hela starten ska gå från centrala Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista