Basta fyller tio år

Det är nu precis tio år sedan arbetskooperativet Basta i Nykvarn startade. På en gård en bit ut i skogen bor och arbetar idag ett 80-tal före detta missbrukare.

- Jag kom hit för mitt missbruk men har sedan valt att stanna eftersom Basta har gett mig livet tillbaka. Det har blivit mitt sätt att leva och jag nu till att driva gården, säger Åsa Wihlborg som har bott på Basta i snart sju år. Idag ansvarar hon för rehabiliteringen på Basta, hon arbetar som en slags personalchef.
Förebilden till Basta finns i Italien och grundtanken är att missbrukarna tar ansvar för sig själva. Först måste de sluta helt med droger och får sedan arbeta för sin försörjning i ett kollektiv där man så småningom blir delägare. Det finns inget tvång och man kan lämna gården när som helst, vilket en del också gör.
Modellen fungerar inte för alla, men åtminstone hälften av alla missbrukare skulle kunna bli fria från sitt missbruk. En förutsättning är dock att de själva verkligen vill sluta med droger, säger Alec Carlberg, grundare av Bastakooperativet i Nykvarn, till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista