Stölddrabbade kyrkor höjer säkerheten

Allt fler kyrkor i Stockholms län skyddar sig nu mot tjuvar. Stölder i kyrkor har nämligen ökat de senaste åren, och kyrkoförsamlingar i Stockholms län har vidtagit en rad åtgärder för att förebygga stölder, bland annat att låsa kyrkorna. Men det gör dem samtidigt mer otillgängliga för allmänheten.

Det kan också handla om bemanning när kyrkan är öppen,  sofistikerade larmanläggningar eller att låsa in värdefulla föremål i skåp.

Ett alternativ är att  eller tillverka kopior som får stå i kyrkorna medan originalen finns inlåsta. Och för att vissa skulpturer och föremål ska kunna stå kvar men åndå vara skyddade har de låsts fast. Andra församlingar har till och med börjat låsa sina kyrkor.

- Men det gör dem mer otillgängliga för allmänheten, och det är ingen bra lösning på längre sikt, säger Per Westberg är administrativchef vid Stockholms församlingsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista