Språkundervisning hotad

Ett 30 tal lärartjänster kan vara hotade i stadsdelen Spånga Tensta i nordvästra Stockholm, om inte bidraget höjs för elever med svenska som andraspråk och modersmålsundervisning.
Hälften av våra elever är beroende av hemspråksundervisningen och det här drabbar stadsden hårt, säger stadsdelsdirektören Jack Kindberg till Radio Stockholm. De senaste åren har Stockholms Stad höjt grundshablonen, alltså den summa pengar som ska täcka kostnaden stadsdelarna har för varje elev i skolan. Men det gäller inte beloppet för ämnena hemspråk och svenska som andraspråk. För dom ämnena har shablonerna inte höjts, i vissa åldersgrupper har anslaget tvärtom minskat. Å eftersom lärarans löner och därmed kostnaderna samtidigt ökat har det slagit hårt i stadsdelen spånga tensta. Därför måste nu bidragen till hemspråk och svenska som andraspråk höjas enligt Jack Kindberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista