Miljöförvaltningen hinner inte med inspektionerna av Stockholmskrogarna

Miljöförvaltningen i Stockholm skulle behöva dubbelt så många livsmedelsinspektörer för att hinna kontrollera hygienen vid Stockholms restauranger och livsmedelsbutiker.
Varje år kontrolleras bara hälften av alla livsmedelslokaler i Stockholm, trots att målet är att samtliga lokaler ska granskas.

Livsmedelslokaler, t ex restauranger, mataffärer och cafée, ska inspekteras en gång per år enligt lagen.
Men miljöförvaltningen i Stockholm klarar inte det.
Bara hälften av lokalerna kontrolleras och eftersom vissa lokaler inte prioriteras kan det gå flera år mellan inspektionerna.

- Restaurangsidan prioriterar vi och där hinner vi nästan med, men till de ställen vi lågprioriterar går vi bara om vi får anmälningar, säger Lennart Norring, som är enhetschef för livsmedelstillsynen på miljöförvaltningen

Enligt en genomgång som miljöförvaltningen har gjort så behövs det dubbelt så många inspektörer jämfört med idag, närmare bestämt 24 stycken.

Chefen Lennart Norring tror inte att det är möjligt att nyanställa så många nya inspektörer, men tror att det skulle vara säkrare för stockholmarna om fler inspektioner gjordes:

- Man kan gå ut och äta och köpa säkra livsmedel, säger Lennart Norring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".